Elämäni vaiheita kokonaisuudessaan

takaisin Takaisin

Olen syntynyt Kotkassa 1946 ja käynyt siellä ylioppilaaksi. Suoritin 1970-luvulla Tampereen yliopistossa sekä teatteri- että maisteritutkinnon, jonka jälkeen 1978 muutin Mikkeliin. Ensimmäinen työpaikkani oli Mikkelin kansalaisopiston esitystaidollisten aineiden opettajuus. Kansalaisopisto oli vielä siihen aikaan perinteinen aikuisoppilaitos, mutta ”taistelin” sinne lapset ja kokonaiset perheet mukaan lukuisiin ilmaisuryhmiin. Kun omat lapset olivat pieniä, lasten luovuuden vaaliminen oli asia, josta kannoin huolta. Olin aukaissut myös monia uusia polkuja, ohjannut mm. sekä puhe- että viittomakielellä satunäytelmiä, joihin osallistui sekä kuulevia että kuulovammaisia lapsia. Tuolloin ei vielä puhuttu yhteisötaiteesta, mutta kun teatterineuvos Kaarina Virolainen Karjalaliiton kulttuuripäivillä kiitti siitä, että olin jaksanut tehdä ns. sosiaalista teatteria, oivalsin että jostakin todella merkittävästä oli kysymys.

1990 siirryin ilmaisuaineiden opettajaksi, my öhemmin lehtoriksi, silloiseen Otavan sosiaalialan oppilaitokseen. Jälleen puhalsi uudet tuulet ja minulle vapaat kädet toteuttaa ja rakentaa uutta luovaa opetusta ja kehittää edelleen ajatusta ”sosiaalisesta taiteesta”. Aloin oppilaitteni kanssa valmistaa kulttuuriprojekteja niille, jotka yleensä jäävät kaiken kulttuuritarjonnan ulkopuolelle; vanhukset, päiväkotilapset, kehitysvammaiset, kuulovammaiset, vangit ym.

Opetustyöni johti minut myös tutkimuksen pariin. Mikkelin päiväkeskukseen perustettiin 1995 senioriteatteri Kutkutus, joka uutena kulttuurisena ilmiönä suorastaan kutsui minua tutkimaan, erityisesti kun oppilaani nähtyään seniorit lavalla totesivat, etteivät olleet koskaan nähneet ”vanhoja livenä näyttämöllä”, vastapainona ongelmaorientoituneelle opetukselle. Luvan ottaminen – ikäihmiset teatterintekijöinä väitöskirja ilmestyi 2001 Jyväskylän yliopistossa.

Jälleen oli uusien haasteiden aika. Olin 2000 tutustunut Age Exchange, Reminiscence Centreen Lontoossa, jossa ainoana pohjoismaalaisena osallistuin kansainväliseen muistojen teatteri (oma käännös) festivaaliin. Age Exchange on muistelutyön luovien menetelmien edelläkävijä ja kun näin itse keskuksen, 14:n eri maan teatteriesitykset ja kiehtovat muistorasiat, halusin tuoda ”koko paketin” Suomeen ja erityisesti lapsuuden kaupunkiini, Kotkaan. Muistojen Talo avattiin 2005 ja olen sen taiteellinen johtaja. Perustin myös 2005 Suomen ensimmäisen varsinaisen muistojen teatterin ja nykyisin koulutan muistojen teatterin uusia ohjaajia Suomen Harrastajateatteriliiton koulutuskursseilla.
Vuonna 2006 ilmestyi kirjani Kutkuttavaa taidetta -taidetoiminta seniori- ja vanhustyössä. Tässä kirjassa lanseeraan uuden tieteenalan, taidegerontologian. Viime vuosina olen kiertänyt luennoimassa niin Suomessa kuin Ruotsissakin iän ja luovuuden suhteista, erityisesti senioriteatterin merkityksistä. Olen myös vetänyt lukuisia luovan muistelutyön työpajoja eri alojen ammattilaisille ja opiskelijoille. Luova sukupolvityö on nykyisin sydäntäni lähellä, olen mukana mm. MLL:n kylämummi- ja vaari toiminnassa.

Vuonna 2013 ilmestyi kirjani MUISTELLAAN. Luovat menetelmät muistisairaiden tukena . PS-kustannus 2013

Kun muistelen tähänastista elämääni, niin ehkä leimaavin piirre on se, että olen aina halunnut kulkea tallaamattomia polkuja ja kurotella kohti uutta. Aina se ei ihan helppoa ole ollut, mutta muutakaan tietä en osaisi valita. Olen lujasti uskonut siihen, että luovuus on ihmisen lajinominaisuus ja että se kuuluu jokaiselle ikään, rotuun tai sukupuoleen katsomatta. Kun luovuuden mahdollisuus aukeaa, elämä saa merkityksen.

takaisin Takaisin

Leonie Hohenthal-Antin:

  • kirjoitti ylioppilaaksi Kotka Svenska Samskolanista 1966.
  • Teatteritutkinto Tampereen yliopiston Draamastudiossa 1974
  • FK-tutkinto Tampereen yliopistossa 1977
  • Yht.lis. -tutkinto 1999 Jyväskylän yliopistossa
  • 2001 Tohtoritutkinto, Jyväskylän yliopisto.
  • Vuosina 1978- 1990 Mikkelin kaupungin kansalaisopiston esitystaidollisten aineitten opettaja.
  • Vuosina 1990-1997 Otavan sosiaalialan oppilaitoksen päätoiminen ilmaisu- ja
    harrasteaineitten opettaja.
  • Vuosina 1997- 2005 Mikkelin ammatti-instituutti, sosiaali- ja terveysala, ilmaisuaineitten lehtori
  • 2005 - vapaa kouluttaja, Muistojen Talon taiteellinen johtaja

LUOTTAMUSTOIMET

Mikkelin maalaiskunnan kulttuurilautakunta 1989-1993
Mikkelin maalaiskunta kulttuuri- ja vapaalautakunta 1993-1996

Mikkelin kaupunki kulttuuri-nuoriso- ja liikuntalautakunta 2009- (varajäsen)

Terveyttä kulttuurista- verkoston jäsen 2007-
Terveyttä kulttuurista tutkijat 2008 -2009

Työväen näyttämöpäivien ohjelmatoimikunta 1978-1980
MLL:n valtakunnallinen Suomi-Eesti toimikunta 1988-1990
MLL:n kylämummi- ja vaari projekti 2008-

Muistojen Talon kannatusyhdistys ry, perustajajäsen 2004-
vpj. 2010 eteenpäin
Taiteellinen johtaja 2008 eteenpäin

ylos Alkuun

Leonie Hohenthal-Antin © 2010-2016 | Toteutus: MediaThor